#6: Ett Örebro där trafiksäkerhet inte heter pengar

Idag är trafiksäkerheten på gator i bostadsområden delvis beroende på om de boende längs gatan betalar med egna pengar för att göra gatan säkrare. Det tycker inte jag är okej. Jag gör en parafras på Verner von Heidenstam: ”Det är skam, det är fläck på Sveriges banér, att trafiksäkerhet heter pengar.”

Örebro kommun har bestämt att de boende själva får bekosta utplaceringen av blomlådor som kan dämpa hastigheten och öka trafiksäkerheten på gatan. Jag tycker att det är fel. Vi behöver göra många gator inne i bostadsområdena säkrare och då ska vi med gemensamma resurser göra det. Vi behöver samtidigt hitta fler sätt att jobba med trafiksäkerheten inne i bostadsområdena. Jag vill att vi prövar de metoder som används i vissa danska städer: där man målar hopphagar, sätter upp basketkorgar och annat som har visat sig vara väldigt effektivt för att få bilister och mopedister (för det är ju i första hand dem det handlar om, cyklisterna är inte ett lika stort problem på bostadsgator) att sänka hastigheten och ta det lugnare i trafiken. Att komma på sådana lösningar ska man självklart engagera de boende i – men vi ska gemensamt betala för det. Trafiksäkerhet ska inte vara beroende på hur god ekonomi de boende på gatan har.

För att få fart på detta arbete behöver Örebro kommun ta hjälp av dem som är duktiga på dialog om trafiksäkerhet. Därför vill jag att Örebro kommun återstartar samarbetet/uppdraget till NTF som under nuvarande högerkoalition skurits ner till svältgränsen. Jag vill att Örebro kommun uppdrar åt NTF att organisera och driva dialogarbetet så att fler örebroare blir delaktiga i både de övergripande trafiksäkerhetsfrågorna och de väldigt lokala – vilka blomlådor, basketkorgar eller ritade hopphagar ska vi ha på vår gata?

Därför hoppas jag att jag efter valet kan lämna över uppdrag nummer sex till tjänstemännen: ”återkom med förslag på hur trafiksäkerhetsarbetet kan utvecklas i samarbete med NTF och presentera förslag på hur blomlådor och annat kan användas mer aktivt för att öka trafiksäkerheten i våra bostadsområden”.

Om uppdragslistan: Om vi socialdemokrater får örebroarnas förtroende att leda kommunen och jag får ansvaret att leda Samhällsbyggnadsområdet kommer jag att arbeta så mycket jag kan med tydliga, och offentliga, ”uppdragslistor” till förvaltningen (tjänstemän, experter och utredare). Så gjordes förr men den högerkoalition som nu styr Örebro hemligstämplade dessa uppdragslistor, vilket gör att man numera inte kan få reda på vilka uppdrag de styrande politikerna ger till tjänstemännen. Jag vill ändra på det. Programnämnd Samhällsbyggnad har ansvar för frågor som rör stadsplanering, gator, byggande, fritid, kultur, idrott och mycket annat. 
#9: Ett Örebro för rörelse – skapa fler möjligheter för idrott och rörelse
#8: Ett Örebro som uppmuntrar felfinnare
#7: Ett Örebro där alla vågar gå ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *